Paralelo 1934 · Un projecte teatral ambiciós

L’any 1934, una venedora de dècims de la rifa mor escanyada a casa seva, al carrer de la Riereta, 86 de Barcelona.

L’inspector Vilagut rep l’encàrrec d’investigar els fets i trobar als responsables del crim. En Vilagut treballa, també, de manera informal amb un amic, el periodista d’”Últimes notícies” Francesc Caldes.

Rafel Tassis va escriure la novel•la “Un crim al paralelo” i el montblanquí Josep M. Poblet la va convertir en obra de teatre, amb enginy i imaginació. L’acció te lloc a Barcelona i una vintena de personatges representen la vida a la ciutat i a la via ciutadana més popular de l’època. L’obra estrenada al Teatre Romea de la Ciutat Comtal el 13 de març de 1953, retrata la Barcelona dels anys 30, el barri xinès, el Paral•lel, el món dels Music-hall i l’espectacle.

El potencial escènic de la comèdia “Paralelo, 1934” amb diàlegs vius i sorprenents, serà estrenada dins els actes del III Festival de Novel•la Criminal de l’Espluga de Francolí, el dissabte 25 de març d’enguany, 2017, al Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí.

Per tirar endavant aquest projecte es compta amb representants de diversos grups escènics de la Conca de Barberà: Tratea Teatre del Casal de l’Espluga, Vent de bosc de Vimbodí i  Poblet, Telotistes de l’Espluga, actors de Montblanc, Barberà de la Conca, etc. El Grup, doncs, d’El vi fa sang donarà vida als personatges, en tres actes on descobrirem “qui ha mort Maria Bardají”.

“Paralelo, 1934” s’insereix en el teatre detectivesc. El teatre en català a la post guerra, era de les poques manifestacions artístiques amb que comptava la nostra cultura. Pel que fa a la literatura catalana, el gènere policíac i de misteri, sovint adaptat d’obres estrangeres, va ser més actiu, inicialment, en el teatre que en la narrativa. Aquest obra de Josep M. Poblet adaptant la novel•la de Rafel Tassis, n’és un bon exemple.

I encara un afegit a la representació: enguany, 2017, es commemora el centenari del primer cuplet escrit en català, “La Font del Xirineu” amb lletra de Rossend Llurba i que va estrenar en el Paral•lel barceloní Raquel Meller. En la representació al Teatre del Casal es podrà sentir en viu la interpretació del cuplet en l’escena de l’obra que transcorre en el Tam-Tam, Music-hall on es desevolupa bona part de l’acció.

 

mes-animacio-a-la-zona-del-paral%e2%80%a2lel-la-cerveseria-bohemia-a-la-ronda-de-sant-pau-vibrant-de-llums-i-sorolls
Més animació a la zona del Paral·lel. La cerveseria Bohemia, a la ronda de Sant Pau vibrant de llums i sorolls

 

HOMENATGE A JOSEP M POBLET
En el transcurs de la Gala El vi fa sang, prèvia a la representació teatral de “Paralelo 1934″, es retrà homenatge a la figura de l’il·lustre literat montblanquí Josep M. Poblet. La glossa a càrrec del seu biògraf Jaume Ferrer i Puig.

PUBLICACIÓ DE L’OBRA DE TEATRE: “PARALELO, 1934″
Original de Josep M Poblet i Rafael Tasis, no s’havia publicat mai. L’edició que publica El Vi fa Sang és una adaptació de Josep M Vallès i Martí.
L’exemplar de 80 pàgines es presentarà i lliurarà a tots els assistents el dia de la representació de l’obra de teatre del mateix nom al Casal de l’Espluga.

DISSABTE 24. 22,00 h. Teatre del Casal de l’Espluga

-GALA  NIT NEGRA I CRIMINAL –  Presentada per Òscar Callau
Lliurament dels premis El Vi Fa Sang als guanyadors del I Concurs Juvenil de Relats
Lliurament dels premis El Vi Fa Sang als guanyadors del III Concurs de Relats
Homenatge a Josep M. Poblet.  Glosa a càrrec del seu biògraf  Jaume Ferrer
-Teatre: ‘Paralelo 1934’, de Josep M. Poblet.  Basat en la novel·la ‘Un crim al Paralelo’ de Rafael Tasis.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: